MADRID - De Spaanse economie is in de laatste 3 maanden van dit jaar verder gekrompen. Dat stelde de Spaanse centrale bank vrijdag in zijn maandelijkse bulletin.

De omvangrijke bezuinigingen in het land zetten een zware rem op de Spaanse economie. Die gaat daardoor voor het zesde achtereenvolgende kwartaal achteruit, aldus de bank. De eerste schatting van de krimp wordt eind januari bekendgemaakt.

De centrale bank wees vrijdag op het zwakke consumentenvertrouwen, de slechte verkoopcijfers van detailhandelaren, gemengde ontwikkelingen in de industrie en de aanhoudende malaise in de bouwsector.

De Spaanse regering verwacht dat de economie dit jaar met 1,5 procent krimpt en in 2013 nog eens met 0,5 procent achteruitgaat. De EU en denktank OESO voorspellen voor volgend jaar een aanzienlijk sterkere krimp, van bijna 1,5 procent.

Koopkracht

De dalende koopkracht zorgt er onder meer voor dat de import van Spanje stevig daalt. Daardoor boekte het land in oktober een overschot van 865 miljoen euro op de lopende rekening, het overzicht van de betalingen aan en ontvangsten uit het buitenland.

Het tekort over de eerste 10 maanden van het jaar slonk tot 14,9 miljard euro, tegen 31,7 miljard euro een jaar eerder.

Herstel

De Spaanse economie kan hopelijk in de tweede helft van volgend jaar herstellen van de huidige recessie. Dat stelde de Spaanse premier Mariano Rajoy vrijdag. 

''We gaan een zwaar jaar tegemoet'', zei Rajoy over de economische vooruitzichten van Spanje. ''De recessie zal nog enige tijd aanhouden, hoewel we hopen dat de economie in de tweede helft van het jaar zal verbeteren.''

De Spaanse regering heeft geen andere keuze dan de ingezette economische hervormingen door te zetten, stelde Rajoy verder. ''Die beginnen vruchten af te werpen, hoewel nog niet iedereen dat ziet.''

Tekort

Volgend jaar wordt voor bijna 40 miljard euro aan besparingsmaatregelen doorgevoerd. Daarmee moet het Spaanse overheidstekort in 2014 worden teruggebracht tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen ruim 9 procent vorig jaar.

Door alle bezuinigingen zit de Spaanse economie in een diepe recessie, die al anderhalf jaar aanhoudt en waarvan het einde nog niet in zicht is. Spanje kampt daarbij met de hoogste werkloosheid van alle geïndustrialiseerde landen. Ruim een kwart van de Spaanse beroepsbevolking zit zonder werk.