WASHINGTON - De kans dat er voor 1 januari een Amerikaans begrotingsakkoord ligt, wordt door een gebrek aan tijd wel erg klein.

Dat heeft de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, donderdag gezegd. ''Ik weet niet hoe het nu qua tijd nog kan lukken'', zei Reid.

Hij legde de schuld bij de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, John Boehner en Mitch McConnell. Die weigeren volgens de Democraat mee te werken aan een compromis.

McConnell nam afstand van de uitspraken van Reid. Hij zei dat er nog wel tijd is om tot een akkoord te komen. De economische crisis waartoe de zogenoemde fiscal cliff kan leiden, is volgens hem nog altijd ''geheel te voorkomen''.

Hij benadrukte echter dat zijn partij niet van plan is een ''blanco cheque'' op tafel te leggen voor de Democraten.

Terug van reces

In een poging de impasse in het begrotingsoverleg te doorbreken komen de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zondagavond bijeen voor een vergadering.

Zij komen daarvoor eerder terug van reces, zo melden medewerkers van de Republikeinse fractie in het Huis donderdagavond.

Wat het Huis van Afgevaardigden precies gaat doen om de patstelling te doorbreken, is niet duidelijk. Wel hebben verscheidene bronnen in Washington gemeld dat de sessie mogelijk zal doorgaan tot 2 januari. Op die dag loopt de zittingsperiode van het huidige Congres af.

Het is pas de 16e keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat het Huis van Afgevaardigden op zondag vergadert. De laatste keer was op 21 maart 2010. Toen stond een cruciale stemming over de omstreden zorgverzekeringswet van president Barack Obama op de agenda.