AMSTERDAM - Woningbouwcorporatie Vestia wil alsnog onderbouwing krijgen van oud-directeur Eric Staal over zes ton aan uitgaven. Als die niet komt, moet Staal het bedrag zelf betalen.

Dat zegt interim-directeur Gerard Erents in NRC Handelsblad van donderdag. Volgens de advocaat van Staal is al medewerking toegezegd.

De uitgaven zijn gedurende acht jaar gedaan met een creditcard. Het gaat om auto-, reis- en representatiekosten. "Mogelijk zitten er wel zakelijke uitgaven bij, maar dan moet het wel gespecificeerd worden", zegt Erents in de krant.

De advocaat stelt in NRC dat er in het najaar al een toelichting is gegeven op enkele zaken, en dat verder 'alle medewerking' is toegezegd. Hij spreekt van 'stemmingmakerij'.

Commissarissen

De raad van commissarissen van Vestia laat daarnaast onderzoek doen naar bouwbedrijven en enkele bv's waar Staal medeaandeelhouder was, schrijft de krant.

Deze bedrijven hebben voor Vestia opdrachten uitgevoerd zonder dat de toezichthouder daar van wist. Volgens de advocaat is van malversaties geen sprake, omdat Staal niet bij de dagelijkse gang van zaken van deze bedrijven betrokken was.

Derivaten

Vestia kwam een jaar geleden in de problemen nadat de Zuid-Hollandse corporatie ruim twee miljard moest bijstorten op renteverzekeringen, zogeheten derivaten.

Daarmee had de corporatie onder leiding van Staal gegokt op rentestijgingen. Staal trad daarop af. Justitie doet onderzoek naar de handel in derivaten bij Vestia.