AMSTERDAM - De verliezen van gemeenten op hun grondposities zijn nog hoger dan eerder ingeschat. Onderzoeksbureau Fakton schat het verlies tussen 2008 en 2011 op 5,7 miljard euro.

Deloitte had eerder een verlies tussen de 3,9 en 4,4 miljard euro voorzien. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Directeur van Fakton Peter van Bosse verklaart het verschil doordat zijn bureau ook de deelnemingen van gemeenten in publiek-private samenwerkingsverbanden (pps) heeft meegeteld. "Grondexploitatie gebeurt vaak via pps."

Begrotingen

Gemiddeld loopt per gemeente het verlies per inwoner op tot 265 euro. Uitschieter is Lansingerland, waar per inwoner al voor 2600 euro is afgeschreven. Ook gemeenten als Alphen aan den Rijn, Nieuwegein, Harderwijk, Apeldoorn en Enschede steken er boven uit met verliezen boven de duizend euro per inwoner.

De problemen met de grondposities komen door de crisis op de woning- en kantorenmarkt. Hierdoor blijven gemeenten met onverkoopbare grond zitten, die voor flink wat geld in de gemeentelijke boeken staat. Gemeenten moeten vervolgens flink afschrijven, wat ten koste gaat van de lopende begrotingen.