AMSTERDAM - Spanje en Griekenland staan ook dit jaar bovenin de lijst van landen met de meest miserable economische omstandigheden.

Alleen Zuid-Afrika scoort slechter dan de twee zuidelijke eurolanden.

De 'misery rate' wordt samengesteld door het werkloosheidspercentage en de inflatie in een land bij elkaar op te tellen.

Met een inflatie van 2,9 procent en een werkloosheid van 25 procent scoort Spanje alleen iets beter dan Zuid-Afrika (5,6 procent inflatie en een werkloosheid van 23,2 procent). Griekenland volgt Spanje op de voet met een inflatie van 1 procent en 24,8 procent werkloosheid.

Venezuela

Venezuela, de lijstaanvoerder van vorig jaar, verbeterde zijn positie aanzienlijk. De gezamenlijke score daalde met ruim 10 procentpunt, waardoor het Zuid-Amerikaanse land nu op plaats 5 terechtkwam, achter Kroatië. De top 10 bestaat verder uit achtereenvolgens Argentinië, Portugal, Slowakije, Egypte en Hongarije.

Mede door een relatief hoge inflatie staat Nederland op de 29e plek. Dat is beter dan Italië (19e) en Groot-Brittannië (25e), maar minder goed dan België (30e), de Verenigde Staten, Finland, Frankrijk, Mexico en Duitsland (nummer 34 tot en met 38).