AMSTERDAM - Onder cabinepersoneel van KLM is een 'angstige sfeer' ontstaan omdat twee stewardessen werden ontslagen voor het drinken van een glas wijn voor een vlucht.

Dat staat in het magazine van vakbond voor cabinepersoneel VNC. VNC-voorzitter Ton Scherrenberg spreekt van een vertrouwensbreuk tussen personeel en werkgever.

De twee overtraden in maart de regels van KLM door minder dan tien uur voorafgaand aan een vlucht vanuit Johannesburg alcohol te drinken. Ze werden ontslagen en een andere vrouw werd geschorst. Scherrenberg vindt het ontslag 'onbegrijpelijk'.

Te zwaar

"Ontslag is een veel te zware strafmaat voor dit voorval", zegt hij daarover, ook al ontkent hij niet dat het overtreden van de regels bestraft moest worden.

Het incident zou de sfeer onder het cabinepersoneel hebben aangetast. "Je merkt dat mensen erg voorzichtig zijn geworden. Ze zijn angstig dat dingen verkeerd uitgelegd kunnen worden en ze ontboden worden op kantoor", valt in het vakblad te lezen.

KLM laat in een reactie weten dat het bedrijf de veiligheid van de passagiers altijd voorop heeft staan. ''Veiligheidsregels zijn er niet voor niets. Het personeel is daarop getraind en hoort zich daar ook aan te houden", aldus een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.