NEW DELHI (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is maandag in de Indiase hoofdstad New Delhi om de militaire en economische samenwerking te bevorderen.

Hij ontmoet de Indiase premier Manmohan Singh in zijn ambtswoning in plaats van in het gebruikelijke pand waar hoge buitenlandse gasten worden ontvangen, Hyderabad House.

Vlak bij Hyderabad House zijn namelijk gewelddadige protesten van vooral jongeren in reactie op de verkrachting van een 23-jarig meisje een week geleden. Singh heeft maandag tot kalmte gemaand.

Wapens

India is inmiddels de grootste wapenimporteur ter wereld. Circa 70 procent van de militaire uitrusting van India komt nu uit Rusland. India is een trouw klant want vroeger kocht het zijn wapentuig vooral in de Sovjet-Unie.

De rivaliteit met wereldmacht en buurman China en de groeiende economie hebben de Indiase belangstelling voor wapentuig flink aangewakkerd. Poetins reis bezegelt maandag een miljardendeal tussen Moskou en New Delhi. India koopt voor circa 2,3 miljard euro Russische jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters. De vliegtuigen van het type Soechoi Su-30 worden in licentie in India gefabriceerd.

Afgelopen maand nog waren er delegaties van de Nederlandse defensie-industrie aan boord van een Nederlands marineschip dat in Mumbai aanlegde. Nederland behoort tot de top 10 van wapenexporteurs.