BRUSSEL - De Europese Unie heeft afgelopen weekeinde de sancties tegen Iran opgevoerd. De maatregelen moeten de Iraanse regering dwingen af zien van haar nucleaire programma.

De sancties richten zich onder meer tegen financiële transacties met Iran en beperken de export van staal en scheepsonderdelen naar en de import van gas uit het islamitische land.

Eerdere sancties door Europa en de Verenigde Staten zorgden afgelopen maanden al voor grote economische problemen in Iran, dat kampt met een aanhoudende recessie en forse inflatie.

Diplomaten hopen in januari de gesprekken met Iran te hervatten, maar wachten voorlopig op bericht uit Teheran. Daar houdt de regering vol dat het nucleaire programma niet wordt gebruikt voor de ontwikkeling van atoomwapens.

Concrete stappen

De maatregelen die nu zijn doorgevoerd werden in oktober al afgesproken. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Iran dit weekeinde op in te zien hoe urgent de situatie is.

''Ze hoeven er niet aan te twijfelen dat de druk van de internationale gemeenschap aanhoudt totdat ze bereid zijn te onderhandelen en de concrete stappen te zetten die nodig zijn om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat ze geen nucleaire wapens maken'', stelde minister Alistair Burt (Midden-Oosten en Afrika).