DEN HAAG - Het is fout geweest om in de jaren 80 en 90 geld vanuit de pensioenfondsen terug te storten naar de werkgevers. Dat erkende oud-premier Ruud Lubbers zondag in televisieprogramma Buitenhof.

''Daar loop ik niet voor weg", aldus Lubbers, die stelde dat het 'ook fout' is geweest dat de pensioenfondsen niet zijn gemoderniseerd. Hij sprak van een ereschuld om nu alsnog aan de slag te gaan. ''Laten we nu geen spelletje zwartepieten over het verleden. We moeten volop aan de slag."

Tussen 1985 en 2005 stortten vijf pensioenfondsen netto 1 miljard euro terug naar de werkgevers. Er was in die tijd sprake van een overschot in de pensioenpot, maar de terugstorting was toch in strijd met de wettelijke regels. ''Wij hebben dat wel goed gevonden'', zei Lubbers.

Volgens de oud-premier is het nu van belang om het vertrouwen te herstellen, zodat Nederland uit de economische crisis kan komen. Daarvoor moet niet alleen het pensioenstelsel op de schop, maar moet ook meer worden ingezet op vergroening van de economie.

Groen

Lubbers ziet overal om zich heen groene initiatieven, maar vindt dat Den Haag het laat liggen. ''Stom", concludeerde hij.

VVD-prominent Hans Wiegel zat bij Buitenhof ook aan de tafel. Hij vindt eveneens dat het vertrouwen moet worden hersteld, omdat iedereen nu de hand op de knip houdt. Of vergroening de beste oplossing is, wist hij niet. Hij stelde het zelf verschrikkelijk te vinden om overal windmolens te zien opduiken.

Volgens Wiegel lossen veel problemen zich vanzelf op als de economie over een tijdje weer wat aantrekt. Voorwaarde is dan wel dat maatregelen worden genomen om het vertrouwen van mensen in de economie weer te laten toenemen.