DEN HAAG - De salarissen bij de top van de NS gaan op termijn met 35 procent omlaag. Ook worden de bonussen gehalveerd.

Bij grote winterproblemen op het spoor zullen helemaal geen bonussen worden uitgekeerd.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Hij stelde dat het bonussysteem bij de NS op de helling gaat en sprak van een forse maatregel.

"Nu krijgt de top een bonus van maximaal 50 procent van het vaste salaris, dat wordt verlaagd naar maximaal 20 procent'', zei Dijsselbloem, die over de salarissen bij de NS gaat omdat zijn ministerie de enige aandeelhouder is.

De nieuwe regels voor de bonussen worden direct gehandhaafd. De nieuwe regels voor vaste salarissen gelden alleen voor nieuwe bestuurders.

Reiziger voorop

Met de regels wil Dijsselbloem dat de NS de reiziger voorop laat staan en niet de financiële prestaties. De criteria voor de salarissen worden voortaan vooral gebaseerd op zaken als het oordeel van de reizigers en de punctualiteit van treinen.

Voor de bonussen moeten de bestuurders voortaan 90 procent van de doelstellingen halen. Bij grote verstoringen op het spoor, zoals bijvoorbeeld vorige winter gebeurde, is dat percentage niet haalbaar en wordt er dus ook geen bonus uitgekeerd.

De Raad van Commissarissen van de NS heeft besloten om ''gelet op de winterverstoringen op het spoor begin 2012'' voor dit jaar geen bonussen uit te keren aan de directie van de NS. ''De winteroperatie van NS was niet voldoende stabiel'', vinden de commissarissen.