DORDRECHT - Voor een miljoenenfraude rond investeringsbedrijf Future Life, heeft de rechtbank in Dordrecht vrijdag twee mannen veroordeeld voor tot respectievelijk 3 en 4 jaar celstraf.

De straffen komen overeen met de eisen van het Openbaar Ministerie (OM).

Met de fraude zou bijna 9 miljoen euro zijn gemoeid, waarvan ruim 2 miljoen euro werd witgewassen. Jan Gerrit van der V. en Henricus van W. haalden geld op bij particuliere investeerders en beloofden hoge rendementen.

Maar het geld ging in werkelijkheid naar risicovolle beleggingen of ging op aan eigen bedrijven en een luxe leventje.

Vorderingen

De officier van justitie zei eerder dat gedupeerden rendementen tot wel 18 procent in het vooruitzicht werd gesteld. Maar de oplichters investeerden zonder een duidelijk plan, vond de aanklager.

Veel van het geld is verdwenen. De rechtbank besloot de vorderingen van ruim 60 gedupeerden niet toe te wijzen, maar hen daarvoor door te verwijzen naar de burgerrechter. Justitie bereidt nog een zaak tegen het tweetal voor, waarin het de miljoenen wil terugvorderen.

Misbruik vertrouwen

Van der V. kreeg de hoogste straf omdat hij een grotere rol had. Hij wierf beleggers en deed dat onder zijn klantenkring voor wie hij al jaren de geldzaken regelde. Dat hij hun vertrouwen misbruikte, rekenden de rechters hem zwaar aan.

Het OM sprak eerder al van ''bikkelhard voorliegen''. Van W. zou het geld hebben verdeeld.

Advocaat Yehudi Moszkowicz zei dat hij inmiddels hoger beroep heeft aangetekend namens Van der V. De advocaat van Van W. was niet bereikbaar.