ZOETERMEER - Voedingsmiddelenconcern Numico heeft een afwaardering geboekt 415 miljoen euro op de Amerikaanse dochter Rexall Sundown. Numico kocht het bedrijf in 2000 voor bijna 2 miljard euro. Dat meldde het bedrijf donderdag.

Verder maakte Numico donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers bekend dat topman H. van der Wielen begin mei met pensioen gaat. Hij wordt opgevolgd door de van Danone afkomstige J. Bennink.

De omzet van Numico kwam uit op 4,3 miljard euro, een stijging met 14 procent. Numico maakte eerder al voorlopige jaarcijfers bekend en de definitieve wijken niet erg af.

Numico geeft diverse winstcijfers. Zelf kijkt het bedrijf naar de nettowinst voor afschrijving van goodwill. Die winst kwam uit op miljoen euro tegen 376 miljoen een jaar eerder. De nettowinst na alle afschrijvingen, belastingen en andere posten kwam uit op miljoen euro, een stijging van 20 procent ten opzichte van .

Dat er toch nog een winst werd geschreven was te danken aan de verkoop van het bedrijfsonderdeel Nutricia Dairy and Drinks. Dat bracht 667 miljoen euro op en compenseerde de afschrijving van Rexall Sundown. Numico produceert vooral voedingssupplementen en babyvoeding.

Het bedrijf heeft het in de tweede helft van 2001 moeilijk gehad. Vooral Rexall Sundown deed het niet best. Dat kwam door de verslechterde markt in de Verenigde Staten. Numico waarschuwde begin oktober vorig jaar al dat de winst minder groot zou worden dan verwacht.