AMSTERDAM - Het aantal faillissementen van bedrijven en privépersonen bereikt dit jaar bijna 12.400, een toename van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is het record van 2009 verbroken.

Dat meldt faillissementsdossier.nl op basis van voorlopige cijfers.

Drie jaar geleden, een jaar na het uitbreken van de kredietcrisis, gingen 10.599 bedrijven en personen failliet. Dat nu opnieuw een record wordt verbroken, komt volgens de website door het aanhouden van de crisis.

"In het begin hadden ondernemers nog genoeg vet op de botten om de gevolgen van de terugval op te vangen", zegt directeur Marcel van den Berg. "Maar drie jaar crisis is voor de meeste bedrijven te veel."

Bouwbedrijven

De malaise is het grootst in de bouwsector. Dit jaar moesten 2047 bouwbedrijven de deuren sluiten, veertig procent meer dan een jaar eerder. Ook in de transportsector en onder financiële bedrijven gingen flink meer bedrijven failliet.

De horeca beleeft dit jaar juist een herstel van 2011, toen de sector de hoogste stijging in het aantal faillissementen beleefde.

Opgesplitst naar provincie bracht Friesland het er verhoudingsgewijs het slechtst af. In deze provincie gingen 427 bedrijven failliet, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Flevoland was de enige provincie waar het aantal faillissementen daalde.