AMSTERDAM - Als het kabinet wil dat er in 2013 in Nederland nog een bouwsector over is, dan zou het nu moeten ingrijpen om de malaise in de bouw en woningmarkt aan te pakken.

"Anders zijn er straks huizen en kantoren nodig maar kan niemand ze nog bouwen" zo stelt Charley Ramdas, voorzitter van FNV Bouw.

Uit cijfers van de vakbond in het bezit van NU.nl blijkt dat momenteel per week 250 bouwvakkers hun baan verliezen en er 25 bouwbedrijven over de kop gaan.

In totaal zijn er sinds het begin van de crisis ruim 37.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan van de mensen die werken onder de cao Bouwnijverheid. In de hele bouwsector zijn er tussen de 40.000 en 50.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan, aldus FNV Bouw.  Sinds 2009 zijn er 1600 bouwbedrijven minder.

Tekort

Door de vele ontslagen dreigt er voor de toekomst bovendien een groot tekort aan personeel in de bouwsector, zo waarschuwt de vakbond.

Het kabinet moet dan ook nu een doorbraak forceren om de bouw- en woingmartk te redden. Eerder deed ook VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes deze oproep, net als verschillende organisaties in de woonsector.

"We vragen geen zakken met geld van de regering, maar duurzame maatregelen die de motor van de economie weer op gang kunnen brengen", aldus Ramdas.  

Woensdag praten de sociale partners verder met het kabinet.  Naast de WW en het ontslagrecht lijkt de woningmarkt een van de centrale onderwerpen voor het gesprek, zo bevestigden bronnen in Den Haag aan NU.nl.

Verhuurdersheffing

Volgens FNV Bouw zou het kabinet af moeten stappen van de verhuurdersheffing van 2 miljard, waarmee de vakbond aansluit bij eerdere oproepen uit bijvoorbeeld de woningcorporatiesector hierover. FNV noemt de maatregel een nekslag voor de woningcorporaties.

"Wij willen dat de corporaties kunnen blijven investeren in nieuwbouw en onderhoud", aldus Ramdas. "Dat kan niet met deze heffing."

Woningcorporaties zijn op dit moment de grootste opdrachtgevers in de bouw, zo stelt de vakbond. 

Ook wil de vakbond dat leegstaande kantoorpanden om worden gebouwd tot studentenwoningen en dat infrastructurele projecten van de overheid eerder worden uitgevoerd.

Vergrijzing

FNV Bouw wijst erop dat de woningmarkt in 2014 waarschijnlijk weer aantrekt en dat in dat jaar het tekort aan woningen bovendien oploopt tot 125.000.

Dit terwijl het personeel in de bouwsector vergrijst: 21.000 arbeiders in de bouwsector zijn nu ouder dan 55 jaar, terwijl de instroom van leerlingen in de bouw met de helft gedaald is naar 3800 leerlingen per jaar.

Eerder sprak het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) al dat de bouw in 2013 te maken krijgt met het zwaarste jaar sinds 1945.

De totale bouwproductie zou in 2012 met 7 procent dalen en volgend jaar nog eens met 3 procent. Het aantal arbeidsplaatsen daalt de komende 2 jaar met dik 20.000, nadat er de afgelopen 4 jaar al grofweg 55.000 banen zijn geschrapt.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van EIB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen