ABP verhoogt pensioenpremie

HEERLEN - ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat de pensioenpremie volgend jaar met 1,3 procentpunt verhogen.

De pensioenen voor ambtenaren en onderwijspersoneel worden per april ''zeer waarschijnlijk'' met 0,5 procent verlaagd, maakte het fonds vrijdag bekend.

De premie gaat omhoog van 24,1 procent tot 25,4 procent. ''De premie wordt aangepast aan de wederom gestegen levensverwachting, de samenstelling van het ABP deelnemersbestand en de eisen die de toezichthouder stelt'', meldt ABP.

Het pensioenfonds maakte eerder al bekend dat het zijn pensioenen niet kan laten meegroeien met de lonen.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad, die bepaalt of de pensioenen op lange termijn nog betaalbaar zijn, is hiervoor niet hoog genoeg. Uit de cijfers die vrijdag naar buiten kwamen blijkt dat daar afgelopen maand geen verbetering in zat.

De dekkingsgraad bedroeg eind november, net als de voorgaande maand, 97 procent. Dat is nog steeds ver onder het wettelijke minimum van 105 procent.

Begin volgend jaar wordt beoordeeld of deze vereiste dekkingsgraad eind 2013 nog behaald kan worden. Als dat niet het geval is, dan moet ABP ook voor 2014 een verlaging van de pensioenen aankondigen.

Lage rente

De pensioenreus schrijft de belabberde financiële positie vooral toe aan de lage rente als gevolg van de eurocrisis. Daardoor stijgen de pensioenverplichtingen van het fonds. Ook moet ABP meer geld reserveren om de pensioenen in de toekomst te kunnen blijven uitkeren, als gevolg van de gestegen levensverwachting.

De cijfers van ABP staan in schril contrast met het gemiddelde in de Nederlandse pensioensector. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen in ons land aangetrokken tot 102 procent, de hoogste stand sinds juni vorig jaar. Eind september was dit nog 101 procent.

Begin volgende week wordt duidelijk hoe Zorg en Welzijn, het op een na grootste pensioenfonds, het doet. Dan maakt dit fonds zijn cijfers bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie