WASHINGTON - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, gaat een nieuw economisch steunprogramma opzetten, waarbij maandelijks voor 45 miljard dollar (ruim 34 miljard euro) aan obligaties wordt opgekocht. 

Dat maakte de Fed woensdag bekend na de tweedaagse vergadering van het beleidsbepalende bestuur.

Dit nieuwe programma gaat lopen naast de bestaande steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor 40 miljard dollar aan hypotheekleningen opkoopt.

De nieuwste steunplannen van de Fed vervangen de zogenoemde 'Operation Twist', die eind dit jaar afloopt. Met al die maatregelen wil de Fed de rentes drukken en zo de economie stimuleren.

Rente

De Fed liet het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten ongewijzigd op 0 tot 0,25 procent. De Amerikaanse centrale bank zal dit historisch lage renteniveau de komende jaren handhaven. De Amerikaanse rente staat al sinds december 2008 op die zeer lage stand.

De Fed koppelde wel voor het eerst aan het rentebeleid een doelstelling voor de werkloosheid. De lage rente geldt in ieder geval zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent blijft, tegen 7,7 procent vorige maand. Ook moet de inflatieverwachting voor de eerste 1 of 2 jaar niet meer dan 2,5 procent zijn. In november was de inflatie 2,2 procent.

Huizensector

Volgens de centrale bank groeit de Amerikaanse economie in een gematigd tempo en toont de huizensector verbetering. Wel blijft de werkloosheid op een verhoogd niveau en zijn de bedrijfsinvesteringen afgezwakt.

De Amerikaanse economie groeide met 2,7 procent in het derde kwartaal, maar er zijn aanwijzingen dat de groei sterk afzwakt.

Economen verwachten gemiddeld een groei van 1,2 procent in het vierde kwartaal. Amerikaanse bedrijven zijn erg onzeker over de begrotingscrisis in de VS en zijn daarom terughoudend met investeringen.

Bernanke

De president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, waarschuwt dat het absoluut noodzakelijk is dat Amerikaanse politici een deal bereiken om de gevreesde 'fiscal cliff' af te wenden.

''Het is van kritiek belang dat beleidsmakers er snel uitkomen om begrotingsduurzaamheid op de lange termijn te bereiken zonder maatregelen te nemen die het herstel kunnen ontsporen'', aldus Bernanke.

Volgens de Fed-voorzitter heeft de dreiging van de fiscal cliff al een negatief effect op de Amerikaanse economie, omdat bedrijven investeringen uitstellen en er onzekerheid is over het aannemen van personeel. Ook worden consumenten terughoudend door zorgen over het begrotingstekort.

Democraten en Republikeinen

Bernanke gaf aan dat als de Democraten en Republikeinen het niet eens kunnen worden over ingrijpende maatregelen om het tekort terug te dringen, de Fed zal doen wat hij kan, zoals het uitbreiden van de opkoopprogramma's.

De Fed kan de problemen echter niet alleen oplossen. Daarvoor is de problematiek te groot en heeft de Fed te weinig instrumenten, aldus Bernanke.