TILBURG - De pc-fabrikant IMS, ook bekend als Acer, wil haar beide vestigingen in Tilburg en Den Bosch sluiten vanwege de teruglopende markt en te hoge kosten. Daardoor verliezen 440 mensen hun baan.

Dat hebben de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond woensdag naar eigen zeggen te horen gekregen van het bedrijf. De bonden zijn geschokt en teleurgesteld en willen onderzoek naar nut en noodzaak van de sluiting. De vakbonden willen snel praten over een sociaal plan voor de werknemers.

Per 1 april zou de assemblage van desktops in Tilburg en notebooks in Den Bosch worden verplaatst naar Hongarije of China. FNV-bestuurder R. van den Bergh twijfelt aan de reden die het bedrijf opgeeft voor de sluiting van de vestigingen: "Volgens mij zijn het niet zozeer bedrijfseconomische, maar meer strategische redenen waarom IMS in Nederland de productie wil stopzetten. De vestiging in Den Bosch maakt gewoon winst. Dan zou je eerder denken aan het efficiënter maken van de productie dan aan het sluiten van de fabriek."

CNV Bedrijvenbond, vakgroep metaal en elektro, constateert dat dit al de derde grote klap is voor de werkgelegenheid in de regio. Eerder verdwenen circa 400 banen bij Tyco Den Bosch en 300 bij Alcoa in Drunen.

Het bedrijf zelf is woensdag niet voor commentaar bereikbaar. Volgens de CNV werkten er vorig jaar nog 800 werknemers bij IMS, voornamelijk uitzend- en tijdelijke krachten. De CNV heeft de indruk dat de Taiwanese eigenaar sindsdien bezig is geweest het bedrijf uit te kleden.