AMSTERDAM - Martinair heeft over 2001 een nettoverlies geleden van 13 miljoen euro tegenover een nettoverlies van 34 miljoen euro in het voorgaande jaar. Dit heeft de luchtvaartmaatschappij, voor 50 procent in handen van KLM en voor procent in handen van Nedlloyd, woensdag bekendgemaakt.

Martinair wist in het tweede helft van 2001 een bedrijfsresultaat te realiseren van 12 miljoen euro positief. In de eerste zes maanden was het bedrijfsresultaat nog 13 miljoen euro negatief.

De onderneming wijst erop dat de verbetering van het bedrijfsresultaat in de laatste zes maanden van het vorig jaar is gerealiseerd ondanks de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten.

Dat is volgens Martinair vooral te danken aan het kostenbesparingsprogramma 'Red Alert', waarbij de luchtvaartmaatschappij het aantal intercontinentale bestemmingen terugbracht. Hierdoor behaalde de onderneming 'aanzienlijke capaciteits- en efficiencyverbeteringen'. Ook de daling van de kerosineprijzen in het vierde kwartaal hielp een handje mee.

Martinair ziet af van het uitspreken van een concrete prognose voor 2002. "Daarvoor is het te vroeg en de economische omstandigheden te onzeker", zei een woordvoerder. Wel zijn de eerste maanden van dit jaar "naar wens verlopen" en heeft Martinair "er vertrouwen in dat de positieve tendens zich dit jaar zal voortzetten".