AMSTERDAM - Het noodlijdende Laurus kreeg er woensdag ongenadig van langs op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers stapten massaal uit het aandeel na de alarmerende berichten over de wankelende positie van het supermarktconcern.

Bekijk video

Het middelgrote fonds kelderde 45,7 procent tot 1,90 euro en was daarmee in belangrijke mate verantwoordelijk voor het lagere slot van de MidKap-index: min 0,72 procent op 502,25 punten.

Lang zag het er naar uit dat ook de AEX-index lager zou eindigen. Maar een spurt in de laatste minuten van de handel zorgde ervoor dat de graadmeter van de hoofdfondsen iets hoger sloot op ,12 punten, een stijging met 0,05 procent.

Met de vrijwel neutrale slotstand maakte de AEX pas op de plaats, nadat in de graadmeter in de voorgaande zeven dagen 35 punten wist toe te voegen. Handelaren houden er voorzichtig rekening mee dat de koersen de stijgende lijn weer oppakken. De gang van zaken op Wall Street is daarbij een bepalende factor.

Van de vijfentwintig hoofdfondsen eindigden er acht met verlies. Sterkste daler was KPNQwest, met een min van 3,2 procent. Nieuwkomer CMG boekte de grootste koerswinst. De automatiseerder, onlangs van de MidKap naar de AEX gepromoveerd, steeg met 3,9 procent.

Staalproducent Corus eindigde in de MidKap-index neutraal, na aanvankelijke verliezen in de ochtenduren als gevolg van de maatregelen van de VS om de eigen industrie te beperken.

In de hele hoek van de Europese staalbedrijven vielen de verliezen mee. De koersen waren dinsdag al gezakt, vooruitlopend op het besluit van de Amerikaanse regering om op de import van staal extra invoerrechten te heffen. Het Duitse ThyssenKrupp was 1,1 procent lager en Arcelor, de grootste staalproducent van Europa, zakte 1,2 procent.

Van de Europese beurzen deed Frankfurt het het best. Daar stond de Dax-index met nog bijna twee uur te gaan op een winst van 1 procent. De Londense beurs was met de FTSE-index 0,6 procent hoger en in Parijs ging de CAC-index met 0,15 procent omhoog.

Voor de euro was het geen onaardige dag. De koers kwam woensdag uit op 0,8760 dollar na dinsdag te zijn gesloten op 0,8690 dollar. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6115 naar 0,6155.