AMSTERDAM - Nederlandse werkgevers zijn bijzonder negatief over de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Ze verwachten in het eerste kwartaal van 2013 8 procent minder werkgelegenheid te kunnen bieden.

Dit blijkt uit onderzoek van Manpower onder 750 werkgevers in Nederland.

Bijna 10 procent van deze werkgevers denkt bovendien in het eerste kwartaal minder mensen in dienst te hebben. Meer dan 80 procent verwacht geen veranderingen in het personeelsbestand, slechts 2 procent verwacht een toename.

Daarmee zijn de vooruitzichten flink negatiever dan eerder onderzoek van Manpower onder werkgevers. Volgens het uitzendbedrijf zijn de werkgevers in Nederland niet eerder zo negatief geweest dan sinds het begin van het onderzoek in 2003.

Werkgelegenheid

In het eerste kwartaal van 2012 dachten werkgevers juist nog 3 procent meer werkgelegenheid dan eerst te kunnen bieden (11 procentpunt verschil) , in het vierde kwartaal van 2012 verwachtten de werkgevers 2 procent minder werkgelegenheid (6 procentpunt verschil).

Vooral in het westen en het zuiden zijn werkgevers negatiever gestemd over de werkgelegenheid dan eerder. In het westen van Nederland wordt een daling van 9 procent verwacht, in het zuiden is sprake van een daling van 8 procent.

De daling van de werkgelegenheid geldt voor alle sectoren. Alleen de nutsbedrijven zijn optimistisch met een stijging van 8 procent werkgelegenheid.

2005

De werkloosheid in Nederland is momenteel sinds 2005 niet eerder zo hoog geweest. Deze steeg in oktober naar 6,8 procent van de beroepsbevolking, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Dit komt overeen met 536.000 werklozen. Er zijn 75.000 banen minder in Nederland ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de afgelopen drie maanden is het aantal werklozen met gemiddeld 9.000 per maand gestegen.

Negatiever

De Nederlandsche Bank maakte maandag bovendien nog bekend dat het verwacht dat de werkloosheid volgend jaar oploopt tot 6,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 5,2 procent dit jaar.

In 2014 klimt de werkloosheid waarschijnlijk verder, tot 6,7 procent. Dat betekent dat in 2014 er gemiddeld 215.000 personen meer werkloos zullen zijn dan in 2011.

Het onderzoek van Manpower in Nederland maakt deel uit van een onderzoek onder 65000 werkgevers in de wereld. Mondiaal gezien zijn de werkgelegenheidsverwachtingen het beste in Taiwan, India, Brazilië en Mexico, zo blijkt daaruit.

Naast Nederland zijn ook de verwachtingen voor Griekenland, Italië, Spanje, Slowakije en Slovenië laag.