
'Nederlandse economie krimpt in 2013 met 0,6 procent'
Dat blijkt maandag uit halfjaarlijkse voorspellingen (pdf) van De Nederlandsche Bank. De voorspellingen zijn negatiever dan eerder voorzien: in juni werd door de centrale bank nog uitgegaan van een groei van 0,6 procent in 2013.
In 2014 volgt een herstel en wordt er weer groei van 1 procent verwacht. Zowel in 2013 als 2014 produceert de Nederlandse economie bijna 4 procent onder niveau.
2012
Ook over 2012 is de centrale bank negatiever: er wordt voor dit jaar een krimp van 1 procent voorspeld, tegenover een krimp van 0,6 procent eerder.
Dat de centrale bank nu negatiever gestemd is, komt door de onverwachte daling van het Nederlandse bbp in het derde kwartaal van 2012 met 1,1 procent.
Wereldeconomie
Ook de wereldeconomie heeft slechter gepresteerd dan een half jaar geleden voorzien.
DNB verwacht dat deze wereldeconomie wel weer beter gaat presteren, mede als gevolg van de aanpak in Europa tegen de schuldencrisis. Vandaar dat de centrale bank voor 2014 weer een groei van 5,6 procent van de wereldhandel voorspelt.
Werkloosheid
DNB verwacht dat de werkloosheid volgend jaar oploopt tot 6,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 5,2 procent dit jaar.
In 2014 klimt de werkloosheid waarschijnlijk verder, tot 6,7 procent. Dat betekent dat in 2014 er gemiddeld 215.000 personen meer werkloos zullen zijn dan in 2011.
Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van DNB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Begrotingstekort
DNB verwacht dat het begrotingstekort in Nederland boven de 3 procentsnorm van Brussel gaat uitkomen: 3,5 procent in 2013 en 2014.
Vanwege de verslechterde economische situatie is de door het kabinet verwachte daling van het tekort kleiner dan tijdens kabinetsformatie werd voorzien, zo stelt DNB.
Bij de invoering van de euro spraken alle landen in de eurozone af dat zij een begrotingstekort van maximaal 3 procent mogen hebben om zo de stabiliteit van de munt te kunnen garanderen.
Als een land zich niet aan de afspraken houdt, volgt er een boete. Daarom heeft Nederland een bezuinigspakket van miljarden voorgesteld.
Negatief effect
Zonder deze maatregelen was het tekort na 2011 verder zijn opgelopen, maar op korte termijn hebben de maatregelen een negatief effect op de economische groei, zo stelt de centrale bank. Dit geldt vooral voor 2013.
Daarnaast zorgen de bezuinigingen voor een stijging van de inflatie, de hogere werkloosheid en een 'substantiële' verlaging van het beschikbare gezinsinkomen in 2012 en 2013.
Volgens de centrale bank heeft vooral de btw-verhoging van 19 naar 21 procent deze oktober bijgedragen aan de flinke inflatiestijging. De bank verwacht dat de inflatie in 2013 nog verder zal toenemen door de verhogingen van de assurantiebelasting, accijnzen op tabak en alcohol, energiebelasting en woninghuur.
Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van DNB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Extra bezuinigingen
De nieuwe cijfers zijn voor het kabinet geen reden om extra te bezuinigen, zo laat het ministerie van Financiën in een reactie weten.
Het noemt de vooruitzichten ''zorgelijk'', maar ziet ''geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek''.
DNB-directeur Job Swank stelt tegenover het ANP dat er voor 2014 echter bijna zeker extra maatregelen nodig zijn.
"We moeten alles op alles zetten om dat jaar het tekort onder de grens van 3 procent te krijgen. Elke bezuiniging heeft op korte termijn een negatief effect op de economische groei, maar we moeten van ons tekort af om de staatsschuld onder controle te kunnen houden", aldus Swank.
CPB
De ramingen van DNB zijn somberder dan die van het Centraal Planbureau (CPB), dat vooralsnog uitgaat van een krimp van 0,5 procent in 2012 en een groei van 0,75 procent in 2013. Het CPB komt volgende week met nieuwe voorspellingen.
Het ministerie onderstreept dat het kabinet zich voor eventuele bezuinigingen baseert op de ramingen van het Centraal Planbureau van maart. Het belangrijkste besluit valt in het voorjaar.
"Dat is het moment om de balans op te maken'', beaamde Tweede Kamerlid Mark Harbers (VVD) maandag.
"De VVD vindt het noodzakelijk dat het kabinet doorgaat met het op orde brengen van de overheidsfinanciën en met hervormingen om Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Het is nu even afwachten hoe de economie zich de komende maanden ontwikkelt.''
CDA
Volgens het CDA ontkomt het kabinet niet aan extra bezuinigingen, zo stelt Tweede Kamerlid Eddy van Hijum.
De CDA'er denkt dat er nog gesnoeid kan worden in de nieuwe uitgaven van bijna 4 miljard die in het regeerakkoord staan. Extra lastenverzwaringen zijn wat hem betreft uit den boze.
Huiswerk
D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees stelt in een reactie op de begrotingscijfers dat het kabinet dit keer op tijd moet beginnen met zijn huiswerk.
"Dit jaar ging Rutte I pas in het voorjaar aan de slag met de begroting voor volgend jaar. Dat eindigde in het Catshuis met zeven weken onderhandelen zonder resultaat. Voorkom dat volgend jaar en ga nu alvast aan de slag met herstellen van het vertrouwen met een crisispakket", zo roept Koolmees op.
Schadelijk
GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver vreest extra bezuinigingen juist en roept de PvdA op hier niet in mee te gaan.
"Nederland is absoluut niet gebaat bij bezuinigingen die de economie verder schaden en ertoe leiden dat nog meer mensen hun baan verliezen. Met een houdbaarheidsoverschot van 2,3% is er economisch gezien ook helemaal geen noodzaak om meer dan 16 miljard te bezuinigen", zo stelt Klaver.