VOORBURG - Ondanks de prijzenslag hebben supermarkten in januari bijna 3 procent meer omzet behaald in vergelijking met een jaar eerder. De prijzen in de supermarkten daalden door de hevige concurrentie in de eerste maand van dit jaar gemiddeld 0,7 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2003.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de gehele detailhandel daalde de totale omzet in januari met 3 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarbij noteerde het CBS een gemiddelde prijsdaling van 1 procent. Het volume van de verkopen zakte met 2 procent.

Volgens het CBS is er sprake van een "tegengesteld beeld" tussen de winkels in voedings- en genotsmiddelen en de zogeheten non-food-winkels, zoals woninginrichters, kledingverkopers en elektronicazaken. Bij de non-foodwinkels is de omzet gemiddeld 5,9 procent afgenomen en bij de verkopers van voeding- en genotsmiddelen is de omzet 1,4 procent gegroeid.

Dit beeld is een voortzetting van de ontwikkeling in de afgelopen maanden. Vooral de woninginrichtingsbranche verkoopt al maanden minder. Daar daalde de omzet in januari ruim 10 procent, terwijl daar in de laatste drie maanden ook al een min 11,6 procent was te zien.

Ook draaien de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals de bakker, groentewinkels en slagerijen, al tijden minder dan de supermarkten. Zo boekten de speciaalzaken in januari 5,5 procent minder omzet, terwijl de supermarkten de verkopen met 3 procent zagen stijgen.