LONDEN - Kredietbeoordelaar Fitch stelt dat de EU-boete voor elektronicabedrijven wegens prijsafspraken van 1,47 miljard euro op een ''buitengewoon slecht moment'' komt voor de sector.  

Voor Philips, dat meer dan 500 miljoen euro moet betalen, zal de boete echter geen gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid. Dat maakte Fitch donderdag bekend.

Fitch schrijft dat verschillende fabrikanten met zware concurrentie worstelen en met zwakke economische omstandigheden hebben te kampen. Voor Philips zal de boete leiden tot een zwakkere financiële flexibiliteit en de kasstroom verder schaden, aldus het bureau.

Focus

Maar Philips heeft volgens Fitch wel aanzienlijke vooruitgang geboekt met de focus op meer stabiele en winstgevende activiteiten en de blootstelling aan de teruglopende verkoop van consumentenelektronica verkleind. Verder kan het bedrijf de impact van de boete opvangen met meer verkopen van bezittingen.

De Europese Commissie maakte woensdag bekend dat Philips en zes andere bedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken over onderdelen van televisies en computers. Philips bestempelde de boete als ''disproportioneel en ongerechtvaardigd'' en gaat in hoger beroep. Philips heeft voor de boete een voorziening getroffen in het vierde kwartaal.