DEN HAAG - Kees van Dijkhuizen, vicevoorzitter van de bank NIBC, gaat bekijken of de rol van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars, bij de financiering van huizen kan worden vergroot.

Dat heeft minister Stef Blok (Wonen) donderdag laten weten.

De voormalige thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën moet uitzoeken of er ruimte kan komen voor nieuwe kredietverlening. Dit zou dan moeten leiden tot het lostrekken van de vastgelopen huizenmarkt en het herstel van de bouwsector.

Van Dijkhuizen zal contact leggen met de sociale partners en partijen uit de bancaire en de pensioen-en verzekeringssector.

Hypotheekbank

De pensioenbeleggers APG en PGGM denken al aan een Nationale Hypotheekbank, zo bleek vorige maand. Die kan dan hypotheken overnemen van de banken. Die krijgen dan meer lucht, is de gedachte, terwijl het ook zou kunnen leiden tot een lagere hypotheekrente. De Staat moet helpen bij de oprichting van zo'n hypotheekbank.

Het kabinet moet in elk geval een doorbraak forceren om de bouw- en woningmarkt te redden, zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes toen ook al. De werkgeversvoorman wilde al langer dat het kabinet onafhankelijke deskundigen zou benoemen die banken en pensioenfondsen bij elkaar zouden brengen.