AMSTERDAM - Woningcorporatie Vestia wil de vertrekpremie van 3,5 miljoen euro voor Erik Staal terugvorderen. Vestia is bij de Rotterdamse rechtbank een procedure gestart.

Dat maakte de corporatie donderdag bekend.

De voormalige topman van Vestia stapte op na een schandaal rondom risicovolle rentederivaten. De woningcorporatie is van mening dat het salaris en de pensioenvoorziening van Staal op "een uitzonderlijk en onverantwoord hoog niveau" is bepaald.

Volgens Vestia zou dit bij een woningcorporatie niet mogen gebeuren, omdat het daarmee de hele corporatiesector in een kwaad daglicht heeft gesteld. De riante vergoeding van de topman leidde tot veel ophef en vragen in de Tweede Kamer.

Advocaat

De oud-topman zei donderdag bij monde van zijn advocaat Jurjen Lemstra dat hij het ''verschrikkelijk" vindt wat er met Vestia is gebeurd. Het is voor het eerst dat Staal zich publiekelijk uitlaat over de teloorgang.

Volgens de raadsman heeft Vestia op geen enkel moment contact gezocht om de feiten met elkaar te bespreken. ''Ook heeft Vestia het rapport waarop zij zich baseert, ondanks herhaald verzoek daartoe, niet willen delen. Een half uur voordat Vestia deze nieuwe ontwikkeling op de eigen website plaatste, werden wij geïnformeerd door de media. Dit overvalt ons dus en maakt het moeilijk om op dit moment inhoudelijk te reageren'', aldus Lemstra.

Forensisch onderzoek

Uit forensisch onderzoek van Integris, in opdracht van de woningcorporatie, blijkt dat er regelmatig sprake is geweest van besluitvorming die in strijd was met de statuten en interne regels, gebrekkige verslaggeving en onvoldoende toezicht van de toenmalige commissarissen.

Naast het onderzoek naar de vertrekpremie van Staal, laat Vestia ook onderzoek doen naar transacties die Staal pleegde met creditcards van Vestia, handel van Vestia met bedrijven van Staal en enkele vastgoedtransacties van de corporatie met Staal.

Ook de rol van de oud-bestuurder bij het aanschaffen van de rentederivaten wordt onderzocht. De corporatie hoopt de onderzoeken volgend jaar af te ronden.

Marcel V.

Vestia raakte begin dit jaar in opspraak omdat de financiële man Marcel V. een grote en speculatieve portefeuille met rentederivaten had opgebouwd. Deze rente-instrumenten hebben Vestia uiteindelijk miljarden gekost.

Marcel V. wordt ervan verdacht zelf financieel te hebben geprofiteerd van de opbouw van de derivatenportefeuille. Het Openbaar Ministerie heeft voor 9,4 miljoen euro beslag gelegd op de woonboerderij van V.