BERLIJN - De eurolanden zijn het dieptepunt in de schuldencrisis voorbij.

Dat stelt Europees Commissaris Olli Rehn in een interview met Financial Times Deutschland.

''De crisis bereikte zijn laatste piek in juni, rond de Griekse verkiezingen. Nu zien we een omgekeerde trend'', aldus Rehn. 

Volgens de Finse commissaris is dit vooral te danken aan maatregelen die overheden en de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen zomer hebben genomen.

Rehn is daarom ''minder pessimistisch dan in de zomer.'' Het grootste gevaar is nu echter zelfgenoegzaamheid, stelde hij. De eurolanden moeten de muntunie nu zien te versterken en hun eigen concurrentiepositie verbeteren.

Krimp

Het Europees statistiekbureau Eurostat meldde donderdag dat de economieën van de eurolanden in het derde kwartaal gemiddeld met 0,1 procent zijn gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De nieuwe raming wijkt niet af van de eerste schatting, die half november werd gepubliceerd. Dat geldt ook voor de krimp ten opzichte van het derde kwartaal van 2011, die uitkwamm op 0,6 procent.

De sterkste krimp op kwartaalbasis werd gemeten in Nederland (min 1,1 procent) en Portugal (min 0,8 procent). Cijfers voor Griekenland zijn nog niet beschikbaar. Estland boekte vorig kwartaal de sterkste economische groei (1,7 procent).