DEN HAAG - Bezorgers van postbedrijf PostNL krijgen een salarisverhoging van 1,7 procent en kunnen nog eens 0,4 procent tegemoetzien bij de definitieve invoering van een nieuwe pensioenregeling.

Dat maakte het bedrijf donderdag bekend na de afronding van moeizame onderhandelingen met de bonden AbvaKabo, FNV, BVPP, CNV Publieke Zaak en VPP.

De partijen sloten een cao voor Mail Nederland tot 1 april 2013. De postbodes krijgen een salarisverhoging van 1,1 procent per 1 december dit jaar, gevolgd door een verdere verhoging van 0,6 procent per 1 januari 2013.

Pensioenfonds

Over een nieuwe pensioenregeling moet nog worden gepraat met het pensioenfonds. Wel is al duidelijk dat bestaand personeel per 1 januari 2 procent gaat bijdragen aan de pensioenpremie. Voor nieuwe werknemers wordt dat 6 procent.

Daarnaast ziet PostNL af van het naar rato korten op het zogenoemde voorwaardelijke pensioen, een opvolger van de VUT, van werknemers die minder zijn gaan werken door reorganisaties bij het bedrijf.

Hoogst haalbare

"Gelet op de veranderingen in de postmarkt en de situatie bij PostNL is dit akkoord het hoogst haalbare. Door de loonsverhogingen gaan alle medewerkers er onderaan de streep op vooruit. Dat was al bij de start van de onderhandelingen onze harde eis en daaraan is PostNL tegemoetgekomen", zo stelt Abvakabo FNV-bestuurder Susan Eijgermans in een reactie. 

De bodemprocedure die de postbonden wilden aanspannen tegen PostNL over het voorwaardelijk pensioen, is van de baan.

Winstdeling

PostNL en de bonden bereikten ook een akkoord over een winstdelingsregeling voor de jaren 2011 en 2012. Over 2011 krijgt het personeel een uitkering van 2 procent.

Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL is er ''een goede balans gevonden in de doelstellingen die we gezamenlijk wilden bereiken''. De bonden zullen het cao-akkoord ter instemming voorleggen aan hun leden.