WASHINGTON - Amerikaanse politici kunnen binnen een week een akkoord sluiten over de nieuwe begroting, als de Republikeinen accepteren dat de belastingen voor de rijken omhoog moeten gaan. 

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag. ''We kunnen dit in ongeveer een week oplossen'', zei Obama over de slepende onderhandelingen.

Als de Republikeinen accepteren dat sommige belastingverhogingen noodzakelijk zijn, liggen de posities ''niet van elkaar af'', voegde hij eraan toe.

De Republikeinse leider John Boehner riep Obama woensdag juist op de leiding te nemen in de onderhandelingen. Zij deden eerder deze week een nieuw voorstel voor een pakket bezuinigingen en belastinghervormingen. ''Nu wachten we op antwoord van het Witte Huis. We kunnen niet met onszelf onderhandelen'', zei Boehner.

Compromis

Democraten en Republikeinen moeten een compromis zien te vinden over de begroting, om te voorkomen dat na de jaarwisseling een reeks bezuinigingen en belastingverhogingen automatisch in werking treden. Die zouden zeer negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie.

Beide partijen staan voorlopig nog altijd lijnrecht tegenover elkaar, waardoor de dreiging van de 'fiscal cliff' in de lucht blijft hangen.

Democraten willen de belastingen voor de allerrijksten verhogen, de Republikeinen willen niet verder gaan dan het afschaffen van enkele belastingvoordelen.