UTRECHT - De circa vierhonderd filiaalleiders van Aldi worden door de supermarktketen niet gekort op hun inkomsten. FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond hebben woensdagavond gemeld daarover met de Aldi-directie een akkoord te hebben bereikt. Bovendien hebben de bonden en de supermarktketen afgesproken voortaan elk kwartaal met elkaar te overleggen.

"Met dit resultaat ben ik zeer gelukkig. Het was inmiddels drie jaar geleden dat we onze tanden hadden gezet in de slechte werkomstandigheden bij Aldi. Nu blijkt maar weer dat de aanhouder wint", aldus bestuur R. Leloux van de CNV Dienstenbond. De vakbonden en de supermarktketen hebben de afgelopen jaren diverse keren voor de rechter gestaan om hun geschillen uit te vechten.

Omzetpremie

In een principe-akkoord, waarvan de tekst donderdag wordt ondertekend, is afgesproken dat een deel van de omzetpremie van de filiaalleiders wordt overgeheveld naar het vaste salaris. "Gemiddeld 280 euro van het variabele deel gaat naar het vaste loon en dan houden de filiaalleiders een omzetpremie tot ongeveer à 450 euro", aldus onderhandelaar J. Brocken van FNV Bondgenoten.

Aldi moest de filiaalhouders een nieuw contract voorleggen, nadat het gerechtshof in Arnhem vorige maand de oude contracten ongeldig had verklaard. De filiaalhouders moesten namelijk langer werken dan in de CAO was vastgelegd en dat mocht niet van de rechter. De vakbonden dreigden vorige week echter wederom naar de rechter te stappen, omdat door de aanpassingen van Aldi sommige werknemers er honderden euro's per maand op achteruit zouden gaan.

Wantrouwen

Volgens Brocken lijkt met het bereikte principe-akkoord een einde te komen aan een in 2001 begonnen juridisch gevecht over de contracten van de filiaalleiders. "Het is ook positief dat Aldi zelf het initiatief heeft genomen tot structureel overleg en wil investeren in een goede relatie", stelt Brocken. Volgens hem heerst er namelijk "nog enorm veel wantrouwen" bij de vakbonden ten opzichte van het supermarktconcern.

Zodra het principe-akkoord volgende week door de vakbondsleden is bekrachtigd, staken ook de CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten hun voorbereidingen voor het laatste kortgeding tegen Aldi over de contracten.