DOETINCHEM - Hamburgergigant McDonald's is met een jaaromzet van 412 miljoen euro de grootste horecaonderneming in Nederland. Van der Valk is tweede met een omzet van 385 miljoen euro. Dit blijkt uit de jaarlijkse, door het vakblad Misset Horeca samengestelde top 100.

Nieuwkomer in de top 100 is de volgens het blad 'excentrieke horecatycoon' H. van der Most, die ondermeer bekendheid verwierf met het ombouwen van de Duitse kerncentrale Kalkar tot een attractiepark. Hij staat met een omzet van 68 miljoen euro op de zestiende plaats.

Veel bedrijven in de ranglijst zijn franchiseondernemingen of samenwerkingsverbanden. De drie cateraars Compass Group, Sodhexo en Albron staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plaats. Samen hebben ze een omzet van 950 miljoen euro.

De honderd bedrijven in de ranglijst hebben een gezamenlijke omzet van 4,8 miljard euro. Dat is 40 procent van de totale omzet van de horecabranche in Nederland. In totaal zijn er in Nederland .000 horecaondernemingen actief, aldus het vakblad.