
Kartelboete van honderden miljoenen voor Philips
De zeven bedrijven worden door de Europese Commissie in totaal met ruim 1,47 miljard euro bestraft. De boete moet binnen drie maanden worden betaald.
Philips gaat in hoger beroep tegen de boete. "We geloven dat de boete, die betrekking heeft op een bedrijfsonderdeel dat is afgestoten in 2001, disproportioneel en ongerechtvaardigd is", aldus Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips.
"Onze ethische code is duidelijk en moet altijd strikt worden nageleefd."
Boete
Philips zal ruim 313 miljoen euro en ruim 391 miljoen (samen met LG Electronics wegens het bedrijf LG Philips Displays) moeten neertellen, maakte de commissie in Brussel woensdag bekend.
De maximale boete voor Philips kon, op basis van de omzet in 2011, uitkomen op 2,2 miljard euro. Philips kreeg 30 procent korting op de boete omdat het volledig meewerkte aan het onderzoek van de Europese Commissie.
Afspraken
De bedrijven maakten bijna tien jaar, van 1996 tot 2006, afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en computers, aldus Brussel. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.
De commissie begon haar onderzoek naar de verboden kartelvorming in 2007. Behalve Philips gaat het onder meer om Samsung, LG Electronics, Panasonic en Toshiba.
De zaak draait om zogenoemde 'cathode ray tubes'. Dat onderdeel voor een beeldscherm of monitor is tegenwoordig grotendeels vervangen door moderne technologieën zoals lcd-schermen en plasma-monitors.
Golfbanen
Het bewuste onderdeel waarover afspraken werden gemaakt, maakte 50 tot 70 procent uit van de prijs van een beeldbuis. ''Daaruit kan worden afgeleid hoe omvangrijk dit illegaal gedrag van invloed was op beeldbuisproducenten, en uiteindelijk ook schadelijk was voor de consument'', concludeerde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging).
De commissaris vertelde dat deelnemers elkaar ontmoetten op golfbanen. ''Ze wisten dat wat ze deden illegaal was'', stelt Almunia vast. ''Ze krijgen de straf die ze verdienen.''
Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van EC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen