WASHINGTON - Het is niet mogelijk om binnen twee weken het Amerikaanse belastingsysteem te hervormen, zoals de Republikeinen eisen.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag in een televisie-interview.

Obama werd gevraagd naar de onderhandelingen tussen de Republikeinen en het Witte Huis over het Amerikaanse begrotingstekort.

De partijen moeten voor het einde van het jaar een akkoord sluiten over het terugdringen van het tekort om te voorkomen dat begin januari automatisch een pakket aan omvangrijke bezuinigings- en belastingsmaatregelen van kracht wordt, de zogenoemde 'fiscal cliff'.

Omhoog

Het voorstel dat de Republikeinen nu op tafel hebben gelegd is ''niet in balans'', aldus Obama. ''Het rekenwerk klopt niet.'' Volgens hem is er geen akkoord mogelijk zonder dat de belastingen voor de 2 procent rijkste Amerikanen omhoog gaan.

Tegelijkertijd zou het volgens de president wel kunnen dat er later volgend jaar bepaalde belastingen weer zullen dalen als er tegelijkertijd gewerkt wordt aan maatregelen om onder meer belastingontduiking tegen te gaan.

Geithner

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei afgelopen weekeinde ook dat er geen akkoord met de Republikeinen mogelijk is, zonder belastingverhogingen. Volgens Geithner zouden de Republikeinen hiermee uiteindelijk wel akkoord gaan.

Obama liet in het interview verder weten dat hij verwacht dat de Amerikaanse economie in het komende jaar verder groeit, ondanks de zwakke economische situatie in Europa en de vertraging in de groei in Azië.