ENSCHEDE - De doorstart van luchthaven Twente als burgerluchthaven is mislukt. Geen van de drie partijen die in de race waren voor exploitatie van het vliegveld heeft een bieding gedaan.

Geen van de drie partijen die in de race waren voor exploitatie van het vliegveld heeft een bieding gedaan. Dat maakten de gemeente Enschede en de provincie Overijssel dinsdag bekend.

Maandag sloot de termijn waarbinnen gegadigden voor exploitatie van de voormalige vliegbasis Twente zich konden melden.

''Hiermee is een prachtige kans voor Twente op het realiseren van meer banen en duurzame innovatie op dit moment niet geslaagd'', zei burgemeester Peter den Oudsten van Enschede.

Teleurgesteld

Gemeente en provincie zijn teleurgesteld, lieten ze in een reactie weten. Gehoopt was met de luchthaven voor een flinke stimulans te zorgen voor economie en werkgelegenheid. Ontwikkelaar ADT, waar gemeente en provincie in samenwerken, beraadt zich de komende weken over mogelijkheden die resteren.

De plannen voor een burgerluchthaven zorgden voor veel weerstand. In 2009 leidde dat tot een politieke crisis in het provinciehuis in Zwolle. Een comité van omwonenden vocht met succes tegen de plannen.