DEN HAAG - Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) ontkent dat de belastingdruk voor bedrijven de afgelopen jaren alleen maar is gedaald en voor burgers is gestegen.

Weekers reageerde dinsdag in het vragenuurtje op vragen van VVD-Kamerlid Helma Neppérus naar aanleiding van een artikel van zaterdag in de Volkskrant.

De krant constateerde op basis van eigen onderzoek dat bedrijven al 10 jaar steeds minder belasting betalen over hun winsten en de belasting op het salaris van werknemers juist is opgelopen.

Weekers zei dat in het artikel appels met peren worden vergeleken en conclusies in de vorm van pruimen zijn gepresenteerd.

Winst

Als gevolg van afspraken bij het Lenteakkoord dit voorjaar en maatregelen van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA stijgen de lasten voor het bedrijfsleven juist, zei Weekers. Het klopt dat de opbrengsten van de winstbelasting voor bedrijven dalen, maar dat komt volgens Weekers doordat die bedrijven de laatste jaren veel minder winst maken.

Weekers beloofde de Kamer voor 23 januari helderheid te geven over de ontwikkeling van de belastingdruk voor het bedrijfsleven tegenover die voor de burger.