BRUSSEL - Er komt een extra vergadering over het Europees bankentoezicht. De ministers van Financiën van de 27 EU-landen zullen woensdag 12 december opnieuw bijeenkomen.

Dat maakte voorzitter Cyprus bekend. Overleg in Brussel leidde dinsdag nog niet tot een eindakkoord.

Het is de bedoeling dat de ministers het voor het einde van het jaar eens worden over een toezichthouder op het Europees bankwezen. Het toezicht komt onder verantwoordelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB), maar zal volledig gescheiden zijn van het monetaire beleid van de ECB.

De lidstaten zijn verdeeld over welke banken onder het toezicht moeten komen te staan en over de rolverdeling tussen de ECB en de nationale centrale banken. Bovendien willen de niet-eurolanden garanties dat ook hun belangen goed meegewogen worden.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden praten dan donderdag 13 december nog over Griekenland en Cyprus. De ministers zullen de voortgang van Griekenland met het schuldenopkoopprogramma evalueren. De uitbetaling van noodsteun aan Athene is afhankelijk van de prestaties. Ook praat deze eurogroep over een hulpprogramma voor Cyprus.

Op donderdag en vrijdag zijn ook de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de EU in Brussel voor een top.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier