AMSTERDAM - Het aantal faillissementen is in het derde kwartaal van 2012 met 23,5 procent weer flink gestegen. Het aantal banen in de sector nam met 17.000 af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In totaal daalde de omzet met 6 procent in het derde kwartaal. 

In het tweede kwartaal was de stijging van faillissementen 73,9 procent, het hoogste punt sinds het tweede kwartaal van 2003.

Kleine bouwbedrijven worden nog het minste getroffen door de malaise in de bouwsector. De omzet van die bedrijven daalde in de eerste 9 maanden van het jaar met 2 procent.

De middenbedrijven hadden juist te maken met een flinke omzetdaling van 25 procent. Grote bouwbedrijven verloren 10 procent aan omzet.

De bouwers van woningen en bedrijfsgebouwen hadden in de eerste negen maanden van het jaar het grootste omzetverlies. Hun omzet daalde met 9 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages en index te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier en hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Werk

De verwachtingen voor de bouw zijn bovendien somber, zo berekende het CBS. Vooral de nieuwbouw van woningen en winkels zit in het slop. Het aantal bouwvergunningen voor deze nieuwbouw daalde in de eerste 8 maanden met 36 procent en 43 procent

In totaal daalde het aantal bouwvergunning met 24 procent. Ook architecten worden geraakt door de crisis in de bouw.  De waarde van het aantal opdrachten voor architecten daalde in de eerste helft van 2012 met 10 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen