BREDA - Het ontslag van directeur Joop Peijen bij de Bredase woningcorporatie Laurentius is gebaseerd op verklaringen van vijf medewerkers die zeggen dat ze door hem zijn geïntimideerd. 

De directeur financiën en vastgoed zou zijn machtspositie hebben misbruikt, personeel onder druk hebben gezet om te zwijgen en zo het forensisch onderzoek bij de woningcorporatie hebben gefrustreerd.

Laurentius heeft dat maandag duidelijk gemaakt tijdens een kort geding van de directeur tegen zijn ontslag. De woningcorporatie noemt het verhaal van de medewerkers 'schokkend' en 'onacceptabel'.

Forensisch en integriteitsonderzoekers en het Openbaar Ministerie doen onderzoek bij Laurentius omdat algemeen directeur Walter V. wordt verdacht van oplichting van de corporatie.

V. zou zelf hebben verdiend aan vastgoedtransacties en de corporatie voor miljoenen hebben benadeeld. Laurentius verkeert in ernstige financiële problemen.

Peijen

Peijen (56) is geen verdachte en alleen getuige in het onderzoek van het OM. De medewerkers van Laurentius hebben hun verklaringen over Peijen afgelegd in oktober, nadat de rechter had geoordeeld dat hij ten onrechte was geschorst.

Advocaat Jan Verwiel denkt dat er met een gerichte actie en met grote spoed alsnog is gezocht naar belastend materiaal om Peijen buiten de deur te houden.

Druk

De verklaringen zijn onder druk afgelegd of het gaat om subjectieve gevoelens, zegt de advocaat. Peijen zelf zei maandag dat hij aan de schandpaal wordt genageld en dat hij niet begrijpt waaraan hij dat heeft verdiend.

De rechtbank in Breda oordeelt uiterlijk op 17 december over zijn ontslag.