AMSTERDAM - Spanje heeft maandag officieel gevraagd om Europees steungeld voor herkapitalisatie van de noodlijdende banken in het land. 

Het geld, 39,5 miljard euro, wordt rond 12 december uitbetaald. Dit liet het Spaanse ministerie van Economische Zaken maandag weten.

Het geld zal worden gebruikt om vier genationaliseerde banken te herkapitaliseren. 

Een bedrag van 37 miljard euro wordt rechtstreeks gestoken in de vier genationaliseerde banken: Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco en Banco de Valancia. De rest wordt gebruikt om een 'bad bank' op te tuigen waarin slechte leningen van banken worden ondergebracht.

Hervormen

De Europese Commissie keurde woensdag de herstructureringsplannen goed van de banken die de steun ontvangen. Zij moeten met ongeveer de helft inkrimpen. Het is de bedoeling dat de bedrijven door te hervormen in de toekomst weer zonder staatssteun kunnen voortbestaan.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zullen naar verwachting maandagmiddag de aanvraag goedkeuren tijdens een vergadering in Brussel.

Spanje kreeg in juni 100 miljard euro aan Europese steun toegezegd voor zijn banken.

Bad bank

Het opzetten van een 'bad bank' was een voorwaarde voor het ontvangen van extra noodsteun uit de Europese Unie. De omvang van de 'bad bank', die waarschijnlijk Sareb gaat heten, zal maximaal 90 miljard euro zijn.

De Spaanse economie verkeert al sinds het einde van vorig jaar in een recessie. De overheid gaat 150 miljard euro bezuinigingen in de periode 2012-2014.

Rajoy heeft al verscheidene stevige bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd en de overheidsinkomsten door onder meer belastingverhogingen proberen te verhogen. Het land kampt met een zeer hoge werkloosheid.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier