AMSTERDAM - Migranten hebben in tien jaar tijd vaker een baan gekregen. Het werkloosheidspercentage onder migranten is hiermee veel dichter bij dat van autochtonen komen te staan.

Dit verschil is nu slechts 2,5 procent.

Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) naar de integratie van migranten, dat maandag verscheen.

Daaruit blijkt dat in de 34 landen van de OESO tussen 2000 en 2001 nog 63,4 procent van de arbeidsmigranten een baan had, een verschil van bijna 4 procent met de autochtone arbeiders.

Dit percentage steeg in de periode 2009-2010 tot bijna 65 procent met een verschil van iets meer dan 2,5 procent met de autochtone arbeidsbevolking.

Nederland

In Nederland blijken arbeidsmigranten minder snel aan het werk te komen dan het gemiddelde. In 2000 hadden 61 procent van de arbeidsmigranten een baan, in 2010 is dit gestegen naar 65,5 procent. 

Het verschil met de autochtone arbeidsbevolking was in 2000 14,4 procent, in 2010 bijna 12 procent.  

Vrouwen

Vrouwelijke migranten hebben veel meer moeite met het vinden van een baan, vooral in Zweden, België en Nederland.

Zo hadden in 2010 73,3 procent van de arbeidsmigranten een baan, terwijl slechts 59,5 procent van de vrouwen dit had. 

Uit het onderzoek blijkt dat het opleidingsniveau van invloed is op het vinden van een baan. Laagopgeleiden hebben daarbij minder kans om een baan te vinden dan hoogopgeleiden.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van OECD. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen