SCHIPHOL - Het bedrijf Rowa Security, dat onder meer beveiliging op Schiphol verzorgt, is failliet. Het telt ruim tweehonderd werknemers.

Bewindvoerder R. Geene uit Assen zei woensdag een snelle doorstart te verwachten met minder personeel. Hij gaat uit van 120 tot 130 mensen.

Geene meent dat Rowa, met vestigingen op Schiphol en in Emmen, te hard is gegroeid. Dat was vooral in de afgelopen twee jaar het geval met het bedrijf, dat H. Kuipers in 1997 oprichtte.

Rowa Security is gespecialiseerd in persoonsbeveiliging en staat vooral bekend om het stevige postuur van de medewerkers. Ze worden veelal als lijfwacht ingehuurd. Daarmee heeft de Emmenaar Kuipers, die in 1996 naam maakte met het organiseren van kooigevechten, snel succes geboekt. "Kuipers kan met zijn mensen en zijn specifieke werkwijze, binnen de grenzen van de wet uiteraard, dingen doen die andere beveiligingsbedrijven niet kunnen", zegt de bewindvoerder.

Opdrachtgevers

Belangrijke opdrachtgevers zijn KLM en Schiphol. Nadat het bedrijf vorige week donderdag uitstel van betaling werd verleend, heeft Schiphol echter meteen de opdracht ingetrokken. Volgens Geene kan een ander bedrijf het gat dat daardoor is ontstaan, niet vullen en is het belangrijk dat er snel een doorstart komt, mede met het oog op de terrorismedreiging. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn onmiddellijk twee andere bedrijven ingeschakeld, die begeleiding krijgen van eigen mensen.

"Voortzetting van het bedrijf lukt niet, de verliezen zijn te groot. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar is een verlies van een half miljoen euro geboekt", zegt Geene. De meeste medewerkers komen uit de regio Emmen en zijn de afgelopen tijd op Schiphol gedetacheerd. Dat kost veel reis- en verblijfstijd en die is niet goed in de contracten verwerkt.

Volgens Geene zijn er investeerders die met Kuipers in een nieuwe onderneming willen samenwerken. Hij denkt dat het bedrijf donderdag alweer in doorgestarte vorm verder kan draaien.