MADRID - Spanje haalt dit jaar mogelijk de doelstelling voor het begrotingstekort niet. Volgens premier Mariano Rajoy wordt het 'heel erg moeilijk' om het tekort te laten zakken tot 6,3 procent van de economie. 

Dat zegt hij zondag in een interview met de krant La Razon. 

De recessie, de hoge financieringskosten en de problemen met de inkomsten maken het volgens Rajoy zeer gecompliceerd om het tekort met 2,6 procentpunten te laten dalen in slechts een jaar. Vorig jaar bedroeg het begrotingstekort 8,9 procent.

Tot nu toe had Rajoy steeds toegezegd de doelstelling van het tekort te zullen halen. Nu zei hij dat ''het doel is om alles goed te doen en aan het einde van het jaar zullen we zien wat er gebeurt''.

Recessie

De Spaanse economie verkeert al sinds het einde van vorig jaar in een recessie. Desalniettemin wil de overheid 150 miljard euro bezuinigingen in de periode 2012-2014.

Rajoy heeft al verscheidene stevige bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd en de overheidsinkomsten door onder meer belastingverhogingen proberen te verhogen. Het land kampt met een zeer hoge werkloosheid.