UTRECHT - Kleine en middelgrote bedrijven investeren dit jaar massaal in machines. Zij willen op die manier toekomen met minder personeel. Onder andere hierdoor verdwijnen dit jaar 111.000 banen in de sector. Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO in opdracht van ondernemersorganisatie MKB-Nederland onder 4000 bedrijven.

Begin vorig jaar liep 39 procent van de kleine en middelgrote bedrijven met plannen rond om machines te kopen. Dat was eind vorige maand gestegen tot 46 procent. Zo verwacht 32 procent van de bedrijven de komende maanden in computers en software te investeren. Dat is hoger dan de 27 procent in het topjaar 2000.

Met de nieuwe machines denken de ondernemers dat de productiviteit per werknemer dit jaar zal toenemen met 1,6 procent. In 2003 steeg de productiviteit met 1,0 procent. "Ondernemers zijn verstandig bezig. De loonkosten zijn te hoog, dus doen zij arbeidsvervangende investeringen", aldus MKB-voorzitter L. Hermans woensdag. Vorig jaar verdwenen al 93.000 banen bij bedrijven met minder dan 250 werknemers.