HATFIELD - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag hard uitgehaald naar de Republikeinen over de begrotingscrisis.

Hij zei dat elke familie in de Verenigde Staten hogere belastingen kan verwachten na 1 januari als de Republikeinen niet instemmen met zijn plan om de belastingen voor de rijken te verhogen.

Obama zei dit in een toespraak in een speelgoedfabriek in Pennsylvania. Hij omschreef de Republikeinen als ''Scrooges die voor de kerst een stuk steenkool'' willen geven.

Hij zei niet te zullen accepteren dat een handvol Republikeinen in het Congres de verlenging van belastingverlagingen voor de middenklasse ''gijzelt'' om lagere belastingen voor rijken te behouden.

Inkomens

De Democraten willen de belastingen op inkomens boven de 250.000 dollar verhogen en daarmee 1600 miljard dollar ophalen.

De ingreep moet helpen de 'fiscal cliff' te voorkomen. Dat is een reeks bezuinigingen en belastingverhogingen die automatisch in werking treedt als er geen akkoord wordt gesloten. Die kunnen zeer negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie.

De Republikeinse leider John Boehner liet in een reactie weten dat elke vorm van belastingverhoging schadelijk is voor de economie, maar gaf aan wel bereid te zijn naar een oplossing te zoeken. Hij benadrukte echter dat er een impasse is tussen beide partijen.