DEN HAAG - Steeds meer boeren houden het voor gezien. Elke dag weer trekken zeven landbouwers voorgoed de deur achter zich dicht.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland telde in 2000 97.389 landbouwbedrijven. Dit jaar staat de teller op minder dan 69.000. In 12 jaar tijd zijn 28.579 boerengezinnen gestopt, een daling van bijna 30 procent.

Belangrijke oorzaak van de achteruitgang is vergrijzing. Boeren gaan met pensioen en hun kinderen staan lang niet altijd te springen om de boerderij of kwekerij over te nemen. Anderen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen, zegt LTO Nederland, de land- en tuinbouworganisatie.

Geen regio in Nederland ontkomt aan de malaise. De problemen zijn het grootst in het Westland, het belangrijkste kassengebied ter wereld. Van elke tien landbouwbedrijven die daar in 2000 waren, zijn er nu nog maar vier over. LTO verwacht voorlopig geen verandering.

De daling zal waarschijnlijk doorgaan. Daardoor blijven er steeds minder landbouwbedrijven over, maar die zullen ongeveer evenveel produceren als nu.