NEW YORK - Degenen die speculeren over een Grieks vertrek uit de eurozone lopen achter bij de werkelijkheid.

Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) vrijdag gezegd in New York.

''Wie speculeert op een Grieks vertrek loopt achter op de curve'', aldus Rehn. Volgens de eurocommissaris is het akkoord dat deze week werd bereikt over een schuldenverlichting voor Griekenland een ''belangrijke mijlpaal''.

De Brusselse topbestuurder gaf verder aan dat er een zeer sterke inzet is om de eurozone in stand te behouden. Ook zei Rehn dat zodra er een noodaanvraag van een euroland komt, de commissie klaar staat om te handelen.

Banken

Een deadline voor Griekse banken om met hun halfjaarresultaten naar buiten te komen, wordt verder opgeschoven naar 21 december. Dat maakte het Griekse ministerie van Financiën vrijdag bekend.

De Griekse overheid had eerder de publicatie van de halfjaarcijfers uitgesteld naar 31 oktober en vervolgens naar eind november.

Het uitstel hangt samen met de verwachte herkapitalisatie van de banken door de EU en het IMF. Die herkapitalisatie is nog steeds niet compleet omdat de noodzakelijke middelen nog moeten worden vrijgegeven. Ook maakt Athene zich op voor een schuldeninkoopprogramma.

De Griekse banken kwamen in juni voor het laatst met cijfers naar buiten. Die resultaten waren over het eerste kwartaal van dit jaar. De banken maakten toen zware verliezen bekend door afschrijvingen op Griekse staatsleningen.

Alles over de situatie in Griekenland

Alles over de schuldencrisis