AMSTERDAM - Verzekeraars kunnen uitzien naar een nieuwe miljardenclaim vanwege verkochte woekerpolissen. Daarmee gaat de woekerpolisaffaire een nieuw hoofdstuk in.

Dat kondigt Vereniging Woekerpolis.nl aan, die is opgericht om diverse collectieve procedures te voeren tegen verschillende verzekeraars.

Hoewel er eerder een compensatieakkoord werd gesloten tussen stichtingen en verzekeraars om de houders van de beleggingspolissen tegemoet te komen, is daarmee de woekerpolisaffaire zeker niet ten einde, blijkt uit de woorden van voorzitter Pieter Lijesen: "Het woekerpolisdossier is een vervelende kwestie", zo zegt hij.

Onder druk

"Aan de ene kant heb je twee door verzekeraars betaalde stichtingen die samen met verzekeraars heel hard roepen dat de woekerpolisaffaire is opgelost. Zij worden feitelijk ook nog gesteund door de overheid die eigenlijk liever niet ziet dat de werkelijke schade wordt vergoed, omdat de financiën van verzekeraars dan verder onder druk komen te staan."

Lijesen vervolgt: "Aan de andere kant heb je miljoenen ontevreden gedupeerden die straks hun hypotheek niet kunnen aflossen of met een pensioentekort zitten. De rechtspraak is echter duidelijk: de veroorzaker van de schade moet betalen. En dat is nou precies waar wij voor gaan zorgen."

100 miljard

Volgens de vereniging ontvingen verzekeraars gezamenlijk meer dan 100 miljard euro aan premies op de in totaal 7 miljoen verkochte beleggingsverzekeringen.

Vanaf deze week kunnen mensen zich aanmelden voor de vereniging. Hoe groot het totaalbedrag van de claims zal zijn, is nog niet bekend.

Lees alles over de woekerpolisaffaire