AMSTERDAM - President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot moet in een eventuele tweede termijn bijna de helft van zijn salaris inleveren. 

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van onderzoek naar de publieke topinkomens. Topbestuurders mogen vanaf januari maximaal de zogeheten balkenendenorm van 187 duizend euro verdienen.

Ook DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen onder de nieuwe wet. Bestuurders mogen hun huidige salaris vier jaar behouden en bouwen het daarna in drie jaar af tot de balkenendenorm.

Balkenendenorm

Knot verdient nu nog 443 duizend euro. Wanneer bij de balkenendenorm extra's en pensioen worden opgeteld, komt dat voor Knot neer op een nieuw salaris van ruim 228 duizend euro. Zoals het er nu naar uit ziet moet Knot vanaf 2017 afbouwen. Zijn termijn loopt echter af. Als hij in 2018 wordt herbenoemd tot president zal hij direct beginnen met een salaris van 228 duizend euro.

AFM-bestuursvoorzitter Ronald Gerritse verdient nu nog 510 duizend euro. Hij zou vanaf 2017 op basis van de nieuwe regels meer dan de helft van zijn salaris moeten inleveren. Mogelijk ontspringt hij als 60-jarige de dans, maar moeten zijn opvolgers wel rekening houden met een salarisverlaging.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laat binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer weten hoe hij de nieuwe wet voor de publieke topinkomens gaat toepassen bij DNB en AFM.