Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
EU Europa Europese Unie

Akkoord in zicht over EU-begroting 2013

BRUSSEL - De Europese lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement lijken het eens te gaan worden over de begroting voor 2013.
Door ANP

Donderdag werden de onderhandelingen afgesloten met een ''ontwerppakket'', zo is in Brussel vernomen.

Nu wordt het compromis de komende dagen teruggekoppeld naar de verschillende instellingen.

Zo worden onder meer de politieke fracties in het EU-parlement (EP) ingelicht en gevraagd om instemming. Ook moeten de lidstaten erover praten. Naar verwachting wordt deze fase snel afgerond, zodat er volgende week een definitief akkoord ligt.

Geen oplossing

Eerder klapten de gesprekken over een begroting van volgend jaar. Het EP verweet de lidstaten geen oplossing te willen vinden over het miljardengat in de lopende begroting. Praten over een volgende begroting had dan ook geen zin, meende het EP.

Daarnaast zagen lidstaten niets in het idee de begroting volgend jaar met bijna 7 procent te laten stijgen tot bijna 138 miljard euro. De landen wilden niet verdergaan dan een verhoging van 2,79 procent.

Minder

Bronnen in Brussel meldden dat beide partijen water bij de wijn hebben gedaan om uit de impasse te raken. Zo zouden de lidstaten een fors deel van het miljardengat van dit jaar gaan bijpassen.

Een deel (circa een derde) zal naar volgend jaar overgeheveld worden. Het EP en de commissie lijken op hun buurt bereid te zijn om volgend jaar met minder genoegen te nemen dan gevraagd. De begroting van 2013 zal dichter bij de wens van de lidstaten liggen, zo is vernomen. Een waarschuwing klinkt er ook in Brussel. ''Het is nog geen gelopen race.''

Aanbevolen artikelen