MEPPEL - Doordat projecten stopgezet moeten worden, krijgen veel sociale huurders de komende jaren te maken met langere wachtlijsten. 

Een nieuwe badkamer of keuken kunnen zij voorlopig vergeten, zegt Sandra Korthuis, directeur van woningcorporatie Woonconcept, donderdag.

Woonconcept kan - net als veel andere corporaties - vanaf volgend jaar geen nieuwe leningen meer afsluiten, omdat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) de borgstelling van leningen van woningcorporaties beperkt.

De corporatie ziet zich daarom genoodzaakt alle nieuwe bouw- en onderhoudsprojecten in de ijskast te zetten. Alleen bouwprojecten die al gestart zijn en goedkope reparatieverzoeken als een lekkende kraan, blijven gegarandeerd.

''Hierin zijn wij niet uniek'', benadrukt Korthuis. ''Er moeten bij ons miljoenen euro's worden bezuinigd en daarbij vallen hoe dan ook gedwongen ontslagen. Van collega's weet ik dat andere corporaties dezelfde maatregelen gaan doorvoeren.''

Vestia

Woningcorporaties kunnen normaal gesproken goedkoper en makkelijker geld lenen met een borgstelling van het WSW. Maar omdat veel corporaties nog verder in de financiële problemen komen als gevolg van de kabinetsplannen, wil het waarborgfonds niet meer borg staan voor alle nieuwe financieringsaanvragen.

''Wij worden in feite het slachtoffer van de Vestia-affaire. Doordat het waarborgfonds de risicovolle derivaten van Vestia niet opmerkte, hebben ze achteraf besloten strenger te zijn in het afgeven van leningen'', aldus Korthuis.

Rampzalig

Volgens haar is de situatie vooral rampzalig voor de werkgelegenheid. ''Volgend jaar stond er voor ruim 200 miljoen euro aan projecten gepland. Dat had heel veel banen opgeleverd, maar het gaat allemaal niet door.''

Woonconcept telt op dit moment nog 150 medewerkers, maar ''niemands baan is zeker, ook de mijne niet'', aldus de directeur. De corporatie is actief in Drenthe en de kop van Overijssel en bezit zo’n 12.500 huurwoningen.