Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Barack Obama

Obama wil voor kerst overeenkomst bezuinigingen

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama denkt dat het mogelijk is om voor kerst een overeenkomst te bereiken om de Amerikaanse schuldenlast onder controle te krijgen.
Door Novum/ANP

Dat zei de president woensdag.

Obama en het Congres moeten voor 1 januari een akkoord sluiten om een reeks belastingverhogingen en automatische bezuinigingen op overheidsuitgaven, beter bekend als de 'fiscal cliff', te voorkomen. Als er geen overeenstemming wordt bereikt kan dat tot een nieuwe recessie leiden.

Obama heeft gezegd dat hij koste wat kost wil voorkomen dat belastingen voor mensen in de middenklasse omhoog gaan. "Dit is te belangrijk om door Washington te worden verstierd", zei Obama.

Belastingen zijn het gevoeligste punt in de onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen. Obama wil de belastingvoordelen voor Amerikanen die meer dan 250 duizend dollar verdienen schrappen. De Republikeinen zijn fel gekant tegen elke belastingverhoging.

Zorgen Fed

Steeds meer Amerikaanse bedrijven maken zich zorgen over de zich voortslepende politieke discussie over de aanpak van het begrotingstekort. Dat schrijft de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, in zijn Beige Book, een rapport over de economie dat acht keer per jaar verschijnt.

Hoewel de consumentenbestedingen aantrekken, is de productie bij bedrijven gedaald, aldus de Fed woensdag. Ondernemingen zijn bezorgd over de gevolgen van de scherpe belastingverhogingen en bezuinigingen waarmee automatisch wordt begonnen als de politiek niet voor het einde van het jaar overeenstemming bereikt.

Wisselende geluiden

Uit Washington klonken wisselende geluiden. Nadat de Democratische leider in de Senaat Harry Reid zijn zorgen had uitgesproken over het gebrek aan voortgang, zei de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner woensdag dat hij juist optimistisch is over de afloop.

Boehner zei dat de Republikeinen bereid zijn in te stemmen met belastingverhogingen om een crisis die de VS weer in een recessie zou kunnen storten te vermijden. Maar daar moeten dan wel serieuze bezuinigingen tegenover staan.


Lees meer over:

Barack ObamaVerenigde StatenFederal Reserve

Aanbevolen artikelen